Rüzgârlar, yeryüzündeki farklı güneş ısısı dağılımının neden olduğu basınç ve sıcaklık farklarının dengelenmesi ile oluşan hava akımlarıdır. Yer yüzeylerinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Güneş ışınları olduğu sürece rüzgâr olacaktır. Rüzgâr güneş enerjisinin bir dolaylı ürünüdür. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık % 2’si rüzgâr enerjisine dönüşür.
Rüzgâr Enerjisi Sistemlerinin Yararları
Merkezi şebekelere, ayrılmış şebekelere, yerleşim yerlerine uzak yerlere, su pompalama gibi yerlere enerji sağlar. Ayrıca; Zayıf şebekeler için destek verir, enerji fiyatlarındaki istikrarsızlığı, nakil ve dağıtım kayıplarını azaltır.
Rüzgâr Türbinleri
Rüzgâr türbinleri, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Rüzgâr Santralinin Kurulacağı Yerin Seçimi
Rüzgâr özellikleri, topoğrafya özellikleri, altyapı özellikleri, arazi kullanım özellikleri, uzun ve kısa dönemli kayıtlar, üstyapı özellikleri, çevresel değişkenler incelenmelidir.