20/10/2015 TARİHLİ VE 29508 SAYILI RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANAN RÜZGAR KAYNAĞINA DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 7/A MADDESİ KAPSAMINDA DÜZENLENEN USUL VE ESASLAR
1. 2/11/2013 tarihli ve 28809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında ana kaynağı rüzgâr olan önlisans veya üretim lisansını haiz tesislerin, yardımcı kaynağı güneş enerjisi olacak şekilde “Birden Çok Kaynaklı Elektrik Üretim Tesisine” dönüştürülmesi yönündeki talepler kapsamında; güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisine ait santral sahası, rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisinin ilgili önlisans veya üretim lisansına dercedilmiş santral sahası ile kesişim halinde veya bu santral sahasının dışında olmakla birlikte santral sahasının sınırları ile birleşik (bütünleşik) konumda olabilir.
Bu durumda, rüzgar enerjisine dayalı önlisans veya üretim lisansına dercedilmiş santral sahası, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisine ait santral sahasını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenir ve yeni santral sahasının uygunluğu için yapılan teknik değerlendirmede, 20/10/2015 tarihli ve 29508 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgar Kaynağına Dayalı Elektrik Üretimi Başvurularının Teknik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) Ek-2’sinde yer alan Santral Sahası Belirleme Yöntemi’nde azami 700 (yediyüz) metre olarak belirtilen mesafe değeri dikkate alınmaz.
2. Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinin, yardımcı kaynaklar kullanılarak ilgili önlisans veya üretim lisansına dercedilmiş santral sahası ile kesişen veya santral sahasının içerisinde olacak şekilde “Birden Çok Kaynaklı Elektrik Üretim Tesislerine” dönüştürülmesi yönündeki bir talep için söz konusu önlisans veya üretim lisansını haiz tesisin ilgili santral sahası Yönetmelik’te tanımlanan “Kullanılamaz Alan” olarak değerlendirilmez.
3. 09/10/2016 tarih ve 29852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında imzalanan sözleşmeler çerçevesinde yapılan önlisans başvuruları ile önlisans/üretim lisansı tadil taleplerine yönelik başvurularda yer alan rüzgar türbinleri, komşu santral sahalarındaki türbinlerin etkileşimine yönelik olarak tanımlanan santral sahası emniyet bandı üzerinde bulundurulabilir. Bu tür başvurularda, Yönetmeliğin Ek-5’inde yer alan yönteme göre komşu santral sahalarındaki rüzgar türbinlerinin birbirlerini etkilememesi şartı aranır.
4. Teknik değerlendirmesi talep edilen bir başvuruda belirtilen rüzgar türbinlerinin aşağıdakişekillerde gösterilen boyalı alanlarda (Seyrüsefer Etkileşim Alanları) yer alması halinde; “Rüzgar Enerji Santrallerinin Kurulmasının Haberleşme, Seyrüsefer, Radar ve Diğer Sistemlere Olan Etkileşimi Konusunda İzin Süreçlerinin Oluşturulmasına İlişkin Protokol” kapsamında alınması gereken Teknik Etkileşim İzni kararının olumsuz sonuçlanabileceği hususu düzenlenecek Teknik Değerlendirme Raporu’nda belirtilir.